Διαδήλωση ενάντια στη κατασκευή γεωθερμικού εργοστασίου στη Νίσυρο

Συγχαρητήρια συμπατριώτες! Το μήνυμα μεταβιβάστηκε ξεκάθαρο προς όλους τους αποδέκτες…

About ΠΟΛΥΒΩΤΗΣ

Το επίσημο Blog της Επιτροπής Συντονισμού Ενεργειών κατά της Γεωθερμίας στη Νίσυρο

Posted on May 5, 2011, in Βίντεο, Δράσεις. Bookmark the permalink. 19 Comments.

  1. Ιασονας

    Καλησπέρα,
    θα μπορούσε κάποιος να μου εξηγείσει τους λόγους εναντίωσης των κατοίκων;
    Σε σχέση με τον λιγνίτη και τις ανεμογεννήτριες δεν είναι πολύ πιο φιλική προς το περιβάλλον και πολύ πιο αποδοτική η εκμετάλλευση της γεωθερμικής ενέργειας;

  2. Καλησπέρα Ιάσονα. Εν μέρει έχεις δίκιο, απόλυτα ως προς το λιγνίτη. Για τις ανεμογεννήτριες, θα διαφωνήσω. Μπορείς αν θέλεις να διαβάσεις το post με τίτλο ‘ενα τυπικό παράδειγμα γεωθερμικής εγκατάστασης’ και αν θέλεις το συζητάμε.
    Ανδρέας

  3. Γεωθερμικός

    ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΡΩΤΟΤΥΠΙΑ!!! ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΝΤΑΙ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ..
    ΒΛΕΠΕΤΕ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΜΟΝΑΔΕΣ ΗΛΕΚΤΡΟΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗ ΧΑΒΑΗ (ΑΡΑΓΕ Η ΧΑΒΑΗ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟ;) Η ΟΙ ΓΑΛΛΟΙ ΣΤΗ ΓΟΥΑΔΕΛΟΥΠΗ (ΓΑΛΛΙΚΕΣ ΑΝΤΙΛΛΕΣ ΣΤΗΝ ΚΑΡΑΪΒΙΚΗ, ΟΠΟΥ ΟΙ ΜΟΝΑΔΕΣ ΕΙΝΑΙ ΔΙΠΛΑ ΣΕ ΒΙΛΕΣ!!) ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΚΟΥΤΟΙ ΚΑΙ ΑΣΧΕΤΟΙ ΜΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΑΠΟ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΥ ΤΑ ΞΕΡΟΥΝ ΟΛΑ;
    ΤΕΛΙΚΑ Η ΗΜΙΜΑΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΤΗΣ ΑΜΑΘΕΙΑΣ…

    • Αγαπητέ γεωθερμικέ. Στις χώρες που αναφέρεις δεν διαχειρίζεται η ΔΕΗ τις εγκαταστάσεις. Στη χώρα μας όπου τίποτε δεν ελέγχεται και τίποτα δεν λειτουργεί σωστά και η ΔΕΗ συμπεριφέρεται ως κράτος εν κράτει, η μόνη επιλογή στα σχέδια της είναι η αντίσταση. Η ΔΕΗ έχει ήδη δώσει δείγμα γραφής στη Νίσυρο… Ας έρθουν. Τα πράγματα είναι εύκολα στην περίπτωση μας. Ούτε μπάζα σε δρόμους χρειάζεται να ρίξουμε, ούτε τάφρους να ανοίξουμε…

  4. Γεωθερμικός

    Άρα το θέμα είναι η αξιοπιστία της ΔΕΗ και η σωστή και σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα εγκατάσταση τηρώντας όλους τους όρους. Πιστεύω εκεί πρέπει να εστιασθεί η προσοχή.

    • Εκείνο που πιστεύω είναι πώς πάνε να στήσουν άλλο ένα φαγοπότι πάνω στην εκμετάλευση του γεωθερμικού πεδίου της Νισύρου… Μπορούσαν πολύ φθηνότερα να κάνουν το νησί ‘πράσινο’. Δεν αντιτίθεται κανείς στην προοπτική αιολικού ή φωτοβολταϊκού πάρκου. Ας γεμίσουν τα βουνά ανεμογεννήτριες! Οι όροι εκμετάλευσης είναι τουλάχιστον απεχθείς και όλο το εγχείρημα μοιάζει με επικίνδυνο πείραμα. Ξέρεις εσύ πουθενά αλλού στον κόσμο εγκατάσταση πάνω σε ενεργό ηφαίστειο και μάλιστα σε ένα τόσο μικρό πεδίο (μόλις 3 τετραγωνικά χλμ)…? Αντίθετα, πολλά είναι τα παραδείγματα διέγερσης τις σεισμικότητας, από αντίστοιχες εφαρμογές. Ρίξε μια ματιά στο άρθρο για ένα τυπικό παράδειγμα εγκατάστασης και αν θέλεις το συζητάμε.

  5. Γεωθερμικός

    Η διαμαρτυρία των κατοίκων της Νισύρου πάντως, σύμφωνα με το βιντεάκι, είναι ενάντια στη Γεωθερμία. Και αν αυτό το δει η επιστημονική κοινότητα θα είναι άλλη μια δυσφήμιση για το επίπεδο των κατοίκων της χώρας.
    Υπάρχουν πολλές ανακρίβειες στα όσα γράφονται. Τα περισσοτερα γεωθερμικά πεδία υψηλής θερμοκρασίας γειτνιαζουν με ηφαιστειακές περιοχές.
    Πουθενά στον κόσμο δεν αναφέρονται προβλήματα. Ανάφερα την ηφαιστειογενή Χαβάη που αποτελεί τουριστικό προορισμό και τη Γουδεαλούπη στην Καραϊβική με τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής δίπλα σε βίλες και σε κατοικημένη περιοχή χωρίς καμιά όχληση. Στις ΗΠΑ μονάδες ηλεκτροπαραγωγής υπάρχουν δίπλα σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις, στη Ν. Ζηλανδία δίπλα σε βοσκότοπους, ενώ στην Ισλανδία από τα γεωθερμικά απόβαλητα μονάδας ηλεκτροπαραγωής δημιουργήθηκε η περίφημη ΒLue Lagoon, με χιλιάδε επισκέπτες!
    Χώρες της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής, όπως η Κένυα, το Ελ Σαλβαδόρ, η Ρουάντα, αλλά και οι γείτονες Τούρκοι έχουν κάνει τεράστια βήματα στην ηλεκτροπαργωγή από γεωθερμία και δεν έχει αναφερθεί κανένα πρόβλημα. Η μόνη χώρα στον κόσμο που δεν έχει τις τελευταίες δεκαετίες τίποτε στο θέμα της γεωθερμίας΄, αν και εχει πολύ σημαντικό δυναμικό, είναι η Ελλάδα!
    Πουθενά στον κόσμο δεν ακούστηκε να υπάρχει γεωθερμία υψηλής θερμοκρασίας σε έναν τόπο και να μιλάνε για αιλικά ή φωτοβολταϊκά. Αυτα είναι ελληνικά κατορθώματα, δυστυχώς. Η γεωθερμία δημιουργεί σταθμούς βάσης ενώ οι ανεμογεννήτριες λειτουργούν συμπληρωματικά. Αλήθεια, τα τεράστια πανελς των φωτοβολταϊκών με τους κρυστάλλους ειναι περιβαλλοντικά τελείως ακίνδυνα; Έχετε δει από την επιστημονική βιβλιογραφία συγκριτικούς πίνακες που δείχνουν περιβαλλοντικές επιπτώσεις από διάφορες μορφές ΑΠΕ, συμπεριλαμβανομένης της γεωθερμίας, αλλά και συμβατικών καυσίμων;
    Όσο για το ότι το θέμα της γεωθερμίας εντάσσεται σε ένα “φαγοπότι” αυτό δεν μπορεί να το πει κανεις αν δεν έχει αποδείξεις και κυρίως μπορεί το ίδιο να αντιτείνει κανείς και στην περίπτωση εγκατάσταση φωτοβολταϊκών ή ανεμογεννητριών.
    Πάντως, ειλικρινά, εικόνες με πορείες ενάντια στη γεωθερμία (που είναι θεωρείται ΑΠΕ) είναι υποτιμητικές και για τη χώρα αλλά και για τη συγκεριμένη περιοχή;

  6. Γεωθερμικός

    Και κατι άλλο: Η διέγερση της σεισμικότητας σε κάποιες περιοχές, όπως αναφέρεις, αφορά μικροσεισμούς. Και σε μια σεισμογενή περιοχή, όπως η Ελλάδα, είναι καλύτερα να έχεις πολλούς μικροσεισμούς παρά περιόδους “σεισμικών κενών”. Οι μικροί σεισμοί εκτενώνουν τη συσσωρευμένη ενέργεια και αποτρέπουν τη δημιουργία ενός μεγάλου καταστροφικού σεισμού. Αντίθετα, η φαινομενική σεισμική ηρεμία και τα σεισμικά κενά σε περιοχές με έντονη δραστηριότητα είναι ύποπτα και προβληματίζουν γιατι εγκυμονούν τον κίνδυνο ενός μεγαλου και καταστροφικού σεισμού

  7. Λοιπόν αγαπητέ γεωθερμικέ, θα επανέλθω με την Τουρκία γιατί εκεί κατάφεραν να καταστρέψουν ένα ποτάμι δίπλα στην εγκατάσταση. Δώσε μου λίγο χρόνο και θα σε παραπέμψω κάπου να ενημερωθείς. Συμφωνώ απόλυτα πως όντως γειτνιάζουν συχνά τα πεδία με ενεργά ηφαίστεια. Η ΔΕΗ έκανε τις ερευνητικές τις γεωτρήσεις μέσα στον κρατήρα του ηφαιστείου της Νισύρου, όχι σε γειτονικές περιοχές. Όσο για τη σεισμικότητα, οι ανθρωπογενείς σεισμοί είναι όντως μικροί, της τάξης των 3-4R, αλλά είναι ρηχοί και ως εκτούτου έχουν μεγάλες επιταχύνσεις. Ο βαθμός επανεισαγωγής των ρευστών στον ταμιευτήρα είναι καθοριστικός γι’αυτό. Σε παραπέμπω στο παράδειγμα της Βασιλείας στην Ελβετία όπου εκεί έγιναν εκατοντάδες τέτοιοι μικροσεισμοί προκαλώντας αρκετές ζημιές. Εκεί βέβαια είναι Ελβετία και ο κόσμος αποζημιώθηκε. Στο Ελλαδιστάν ποιός θα αποζημιώσει σε αντίστοιχη περίπτωση? Η ΔΕΗ…?

  8. Γεωθερμικός

    Εννοείς τον Ποταμό Μαίανδρο (Menderes). Το ξέρω.Εννοώ τα άλματα της Τουρκίας την τελευταία 5ετία, όχι παλαιότερα. Αυτό γινόταν παλαιότερα όταν δεν έκαναν επανεισαγωγή των ρευστών στον ταμιευτήρα. Σήμερα, επιβάλλεται η επανεισαγωγή των ρευστών στον ταμιευτήρα.

    Όσον αφορά τη Βασιλεία, είναι άλλη περίπτωση. Εκεί μιλάμε για EGS (HDR), όπου δεν υπάρχουν ρευστά και δημιουργείται ένας μικρός ταμιευτήρας σε βάθος 4-5 km με τεχνητή διάρρηξη και κυκλοφορία νερού από την επιφάνεια μέσω μιας γεώτρησης, θέρμανση στον τεχνητά διηρρηγμένο ταμιευτήρα και μετά απόληψη του γ/θ νερού στην επιφάνεια με άλλη γεώτρηση. Άλλο το ένα σύστημα και άλλο το άλλο. Μη τα συγχέουμε.

  9. Γεωθερμικός

    ΚΛΕΙΝΟΝΤΑΣ ΕΝΑ ΠΡΑΓΜΑ ΘΕΛΩ ΝΑ ΕΠΙΣΗΜΑΝΩ: ΜΗ ΔΑΙΝΟΜΟΠΟΙΟΥΜΕ ΤΗ ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ ΑΠΟ ΛΑΘΗ, ΑΣΤΟΧΙΕΣ ΠΑΡΑΛΕΙΨΕΙΣ Ή ΣΦΑΛΜΑΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΠΑΡΑΓΟΝΤΩΝ.
    ΣΚΕΦΤΗΚΕ ΠΟΤΕ ΚΑΝΕΙΣ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Η ΑΝΤΛΗΣΗ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΕΠΕΙΔΗ ΕΓΙΝΕ Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΓΕΩΤΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΒΡ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ;

    • Δε νομίζω ότι αποτελούμε παγκόσμια πρωτοτυπία στον τομέα της αμφισβήτησης της γεωθερμικής εκμετάλλευσης, όπως θες να το παρουσιάζεις.
      Αν ρίξεις μια ματιά στο διαδίκτυο υπάρχουν κι άλλοι ιθαγενείς που αντιδρούν
      http://sciencephoto.com/images/imagePopUpDetails.html?pop=1&id=698800063&pviewid=&country=67&search=&matchtype=FUZZY
      Υπάρχουν κι αλλού κυνηγοί μαγισσών που δαιμονοποιούν τη γεωθερμία
      http://debatepedia.idebate.org/en/index.php/Debate:_Geothermal_energy
      Υπάρχουν κι αλλού αναιδείς-αμαθείς που τολμούν να μιλούν για τις επιπτώσεις της γεωθερμίας:
      http://ipsnews.net/news.asp?idnews=46969
      Επειδή η καταστροφή στην Τουρκία έγινε πριν πέντε χρόνια, εμείς εδώ δεν έχουμε λόγο να ανησυχούμε… αυτό λες? Εμείς είμαστε πιο μπροστά τεχνολογικά από τους Τούρκους και έχουμε και τη ΔΕΗ! Πριν 20 χρόνια που ήρθε η ΔΕΗ, πάλι τα ίδια μας έλεγε. Αλλά και σε 20 χρόνια από τώρα θα λέτε, εντάξει μωρέ το 2011 στη Νίσυρο δεν εφαρμόσαμε τη νέα επαναστατική μέθοδο γι αυτό δεν πήγαν τα πράγματα καλά.
      Έμαθες ότι η Νίσυρος εντάχθηκε ολόκληρη στο Natura? Σίγουρα όμως θα ξέρεις ότι έχει φοβερές ομορφιές και ένα μοναδικό αξιοθέατο, το ίδιο το ηφαίστειο. Λες να μην ξέρουμε ότι άμα ξεκινήσει το πανηγύρι των γεωτρήσεων η Νίσυρος θα γίνει σουρωτήρι στο βωμό της πλήρους εκμετάλευσης του πεδίου? Αλλά ξέχασα, δε μιλάμε για το νησί σου… Κάνε μου μια χάρη όμως, ψάξε αλλού πειραματόζωα, πήγαινε σε άλλη παιδική χαρά να παίξεις, όχι στο νησί μου. Νομίζω έχω ένα λόγο παραπάνω από σένα και τη «διεθνή σου κοινότητα» στον τόπο που γεννήθηκα και θέλω να πεθάνω σαν άνθρωπος! Για μένα είσαστε εισβολείς και μου αφαιρείτε το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης των φυσικών πόρων του τόπου μου.
      Το επιχείρημα σου για τον κόλπο του Μεξικό είναι τραγικό.
      http://www.dailymail.co.uk/news/article-1376844/BP-oil-spill-protest-Victims-seeking-compensation-Gulf-Mexico-disaster-locked-out.html
      Έχει αντισταθεί πολύς κόσμος ανά τα χρόνια στους κολοσσούς του πετρελαίου και ίσως έχουν πεθάνει και πολλοί ιθαγενείς γι αυτό το σκοπό. Ψιλά γράμματα… Μας ελέγχει όλους το χρήμα τώρα πια. Κάποτε θα ήσουνα σαφώς υπέρ της ανάπτυξης του πετρελαίου, την μοναδική ασφαλή ενέργεια τότε… και όλοι οι αντιδρώντες θα ήταν για σένα πάλι οι ιθαγενείς. Πάνε αυτά όμως τώρα… Δεν έχει ψωμί για όλους στο πετρέλαιο! Να φτιάξουμε νέους κολοσσούς, με τη γεωθερμία αυτή τη φορά!
      Για όλα αυτά δε με πείθεις αγαπητέ μου επιστήμονα, γιατί δε σκέφτεσαι σαν άνθρωπος, αλλά σαν (ταμιακή) μηχανή και φυσικά δεν μπορώ να ξέρω και τα βαθύτερα σου κίνητρα…

      Φίλιππος

  10. ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΛΑΚΗΣ

    Ο Καζαντζάκης στην Ασκητική-Βραχόκηπο έγραφε «ερχόμαστε από μια σκοτεινή άβυσσο και καταλήγουμε σε μια σκοτεινή άβυσσο και το ενδιάμεσο λέγεται ζωή» Αφήστε μας να ζήσουμε αυτό το φωτεινό κομμάτι της πορείας μας όπως μας αρμόζει. Αν εσείς νιώθετε ότι ζείτε θα πρέπει να έχετε και μια οντότητα με ονοματεπώνυμο . Αλλά η αίσθηση που δίνετε είναι ότι ακόμη βρίσκεστε στην άβυσσο του σκότους όπου κρύβεται ο κάθε αναξιοπρεπής ο οποίος κατά καιρούς περιβάλλεται με τον μανδύα της επιστημονοφάνιας «γεωθερμικός» και όταν δυσκολεύεται βγάζει την χολή της ξευτίλας σαν «χαζούλης»

  11. Manolis Georgiadis

    Είναι αλήθεια ότι και εγώ από τον πρώτο καιρό των γεωτρήσεων έψαχνα να καταλάβω αν είναι όντως επιβλαβής για τον τόπο το γεωθερμικό εργοστάσιο. Ρώτησα και λάμβανα διαβεβαιώσεις από τους ειδικούς επιστήμονες ότι τίποτα το κακό δεν πρόκειται να συμβεί, αντίθετα ΜΟΝΟ θετικά θα υπάρξουν. Δεν είμαι ειδικός και δεν μπορώ να αντικρούσω τα επιχειρήματα των επιστημόνων. Είμαι όμως πολίτης που θέλω να είμαι δημοκρατικός. Όταν οι ντόπιοι αντιδρούν και μάλιστα σύσσωμοι αυτό που καταλαβαίνω είναι ότι ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΠΕΙΣΘΕΙ. Επομένως τάσσομαι ανεπιφύλακτα με την θέληση της πλειοψηφίας των κατοίκων. Δυστυχώς η Πολιτεία δεν δείχνει να έχει καμιά δημοκρατική ευαισθησία και προσπαθεί με το «έτσι θέλω» να επιβάλει την «άποψη» της. Το πρόβλημα όμως είναι ότι δεν έχει και την «έξωθεν καλή μαρτυρία» ώστε να είναι πειστική ότι οι κινήσεις- αποφάσεις γίνονται προς το συμφέρον του λαού.
    Καλή δύναμη συμπατριώτες
    Μανόλης

  12. Γεωθερμικός

    Επιστημονικά τεκμηριωμένες απόψεις για επιπτώσεις τηςγεωεθρμίας έχεις; Αυτά έχουν αξία.
    Στη Νίσυρο όθέλετε ηλεκτρική ενέργεια;
    Από που θα τη βρείτε; Από τους κολοσσούς πετρελαίου που έχουν θανατώσει πολύ κόσμο όπως λες;
    Σήμερα, από που τροφοδοτείται με ηλεκτρισμό η Νίσυρος;

    • Φυσικά και υπάρχουν επιστημονικά τεκμηριωμένες απόψεις. Δεν έχεις πιάσει όμως το βαθύτερο νόημα της αντίδρασης των κατοίκων. Δεν είμαστε κατά των ΑΠΕ γενικά. Δεν μας επιβάλλει κανείς τα αιολικά πάρκα ή τις ανεμογεννήτριες και εμεις αντιδρούμε, ούτε μας αρέσει για κάποιον λόγο το πετρέλαιο. Μας επιβάλλεται (πρώτο σφάλμα) η γεωθερμία και μόνο, από έναν αναξιόπιστο φορέα, ενώ δημοκρατικά το νησί, με δημοψήφισμα, έχει αποφασίσει οτι δεν θέλει αυτόν τον κίνδυνο μέσα στα πόδια του.
      Θα σε παρακαλούσα να αποφεύγεις τους υποτιμητικούς χαρακτηρισμούς (μιλάω για τα χθεσινά σου ποστ) και να γράφεις το όνομα σου στα σχόλια, αν θες να κάνουμε διάλογο.

  13. Φίλε μου “Γεωθερμικέ”:Δεν είμαι τόσο μορφωμένος ούτε καταρτισμένος επιστημονικά πάνω στο θέμα “ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ” για να σου πω αν είναι σώστή ή όχι.
    Για ένα πράγμα όμως είμαι σίγουρος….Οτι όταν αποφασίζει ο λαός,οι επιστημονικές μελέτες και τα συμφέροντα περνάν σε δεύτερη μοίρα.Και οι κάτοικοι της Νισύρου έχουν αποφασίσει:ΟΧΙ στη ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ!!Από τη στιγμή που με ένα τέτοιο εγχείρημα,ο τουρισμός και η φυσική ομορφιά του νησιού διακυβεύονται δεν υπάρχει άλλο αποτέλεσμα απο το “ΟΧΙ” στη γεωθερμία!Όταν,κύριε Γεωθερμικέ,θα κινδυνεύει η ομορφιά του νησιού και θα πέσει ο τουρισμός,εσύ θα έρθεις να μας σώσεις??Όχι βέβαια..θα την έχεις κάνει και θα εξαφανιστείς όπως πολλοί έχουν κάνει σε παρόμοιες περιπτώσεις γιατί απλούστατα είσαι ο λεγόμενος “μάγκας του πληκτρολογίου”.
    Στη πράξη όμως,όλα τα μειονεκτήματα θα πέσουν στις πλάτες των κατοίκων του νησιού.Και να σου κάνω μια ερώτηση.Ξέρεις γιατί η Ελλάδα είναι πανέμορφη χώρα?Γιατί ύπάρχουν άτομα με συνείδηση που αγαπούν το τόπο τους και όχι τα λεφτά!Όπου έχει γίνει εκμετάλευση του φυσικού πλουτου με σκοπό το κέρδος,κατά πολύ μεγάλο ποσοστό ο πλούτος αυτός έχει ΧΑΘΕΙ!!
    Εύχομαι όλα τα πράγματα να κυλήσουν ομαλά και δίκαια!
    Και σε προσκαλούμε και στο νησί να πάρεις μια γεύση για τον φυσικό πλούτο του!!Και είμαι σίγουρος ότι θα αλλάξεις ΓΝΩΜΗ!!

  14. Νικος Λυβιτσης

    Αυτα τα δημοκρατικα θα μας φανε…Ακου μεγαλε γεωθερμικε επιστημονα της οθονης, οταν θα βρεις το κουραγιο να γραφεις και το ονοματακι σου θα κανουμε διαλογο. Προς το παρον οχι μονο δεν σε προσκαλουμε στο νησι οπως γραφει ο Δημητρης αλλα σου ευχομαι να ζησεις σε μια περιοχη οπως αυτη που ονειρευεσαι να γινει η Νισυρος. Αντε για διακοπες στη Μηλο και μετα αμε θες εξωτικά μερη…φουκουσιμα. Και στειλε μας και καρτποσταλ με προβατακια με 4 αυτια…Καλη η προοδος αλλα οχι με ξενα…φρυδια.

Leave a comment