ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ 25/08/2012

ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΩΝ ΕΝΑΝΤΙΑ

ΣΤΗΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΓΕΩΘΕΡΜΙΚΟΥ ΠΕΔΙΟΥ ΤΗΣ

ΝΙΣΥΡΟΥ ΓΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΠΑΡΑΓΩΓΗ

 

 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

Νίσυρος 25/08/2012

 

Με αφορμή τη δημοσίευση της από 6/8/2012 πρόσκλησης «για την υποβολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος αναφορικά με την εξεύρεση και επιλογή στρατηγικού εταίρου στο πεδίο της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από γεωθερμία» – που περιλαμβάνει αναμεσα σε άλλα και το γεωθερμικό πεδίο της Νισύρου – συνήλθε σε συνεδρίαση την Παρασκευή 24 Αυγούστου 2012 η Επίσημη Επιτροπή Συντονισμού.

Η εν λόγω προκήρυξη ανακοινώνεται σε μια περίοδο όπου οι πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας εκποιούνται, ολόκληρα νησία βαίνουν προς καθεστώς ιδιωτικοποίησης και εν τω μέσω καλοκαιρινής ραστώνης. Αποτελεί δε την κορύφωση των προθέσεων της ΔΕΗ να προχωρήσει τα σχέδια της για την εκμετάλλευση του γεωθερμικού πεδίου της Νισύρου αγνοώντας προκλητικά την δεδηλωμένη αντίθεση της τοπικής κοινωνίας (Δημοψήφισμα 1997, ομόφωνη απόφαση ΔΣ Νισύρου 4/2011, προσφυγή του Δήμου Νισύρου στο ΣΤΕ το 2011, κ.α.). Τα βασικά σημεία της προκήρυξης αυτής τα οποία δείχνουν και τη σοβαρότητα της κατάστασης είναι:

  1. Ανάπτυξη των Γεωθερμικών Σταθμών ονομαστικής ισχύος τουλάχιστον 8 MW για το Γεωθερμικό Πεδίο της Λέσβου και 5 MW για καθένα από τα υπόλοιπα Γεωθερμικά Πεδία με ενδεχόμενη επέκταση της ισχύος αυτών των Γεωθερμικών Σταθμών στο μέλλον, υπό όρους που θα συμφωνηθούν με το Στρατηγικό Εταίρο.
  2. Ενδεχομένως να ζητηθεί στο Στρατηγικό Εταίρο να επικουρήσει τη ΔΕΗ ΑΝ στην έρευνα των γεωθερμικών πεδίων.
  3. Ο Υποψήφιος πρέπει να αποδείξει ότι διαθέτει εμπειρία στην έρευνα και ανάπτυξη γεωθερμικών πεδίων και στην κατασκευή και λειτουργία τουλάχιστον ενός (1) γεωθερμικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ονομαστικής ισχύος 50 MW ή δυο των 20 MW ή δυο των 10 MW εντός της τελευταίας τριετίας.
  4. Ο Υποψήφιος θα πρέπει να αποδείξει την ικανότητά του να χρηματοδοτήσει τη Συναλλαγή αποδεικνύοντας ότι ο μέσος όρος της Καθαρής Θέσης του (σε ενοποιημένη βάση) κατά την τελευταία τριετία, υπερβαίνει τα πεντακόσια εκατομμύρια ευρώ (500.000.000 €).

Είναι εμφανής η πρόθεση του κράτους να εκχωρήσει την ΠΛΗΡΗ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ του πεδίου της Νισύρου σε ξένα κεφάλαια, μέχρι και το ηλεκτροπαραγωγικό δυναμικό των 50 MW, μετατρέποντας το νησί σε βιομηχανική ζώνη. Σκοπός της συνεδρίασης ήταν να ενημερωθούν τα μέλη για τα προβλεπόμενα από την προκήρυξη και να προγραμματιστούν οι απαραίτητες ενέργειες σε συνέχεια των προηγουμένων, για την ανατροπή των σχεδιασμών της κυβέρνησης.

Οι ενέργειες αυτές έχουν ως εξής:

Α.  Σύγκληση έκτακτου δημοτικού συμβουλίου την Τρίτη 28 Αυγούστου 2012 και ώρα 19.00 για ενημέρωση των μελών και ψήφιση απόφασης για την υποβολή αίτησης αναστολής του διαγωνισμού ενώπιον Διοικητικού Δικαστηρίου.

Β. Σχετική ενημέρωση των πολιτικών φορέων της Δωδεκανήσου, των πολιτικών κομμάτων, των βουλευτών κ.λπ. για τη δημιουργία ενός ενιαίου μετώπου αντίδρασης.

Γ.  Διοργάνωση κινητοποίησης με παρεμβάσεις και μουσικά δρώμενα την Πέμπτη 30/8 στις 20.00 στο Μανδράκι.

Δ. Πρόκληση αντίστοιχων εκδηλώσεων-παρεμβάσεων για την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση της κοινής γνώμης, σε άλλα μέρη της Ελλάδας και στο εξωτερικό όπου υπάρχουν συλλογικοί φορείς της Νισύρου, για την διαχυση της εμπεριστατωμένης  επιχειρηματολογίας ενάντια στην κατασκευή εργοστασίου παραγωγής ηλ. ενεργειας απο την γεωθερμία ειδικά και συγκεκριμενα στη Νίσυρο.

Advertisement

About ΠΟΛΥΒΩΤΗΣ

Το επίσημο Blog της Επιτροπής Συντονισμού Ενεργειών κατά της Γεωθερμίας στη Νίσυρο

Posted on August 25, 2012, in Δράσεις. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: